NIEUWS:

07-11-2018

In de Achterhoek hebben ze onlangs een mooie actie (met pompoenen) ondernomen om de voedselbanken te ondersteunen via de Vriendentuinen. Er is een uitgebreid artikel over verschenen in het Doetinchems Vizier.

https://www.doetinchemsvizier.nl/nieuws/algemeen/560221/vriendentuinen-voor-voedselbank-

06-11-2018

De Zorgdragerij uit Roermond heeft sinds enkele weken dankzij de inzet van o.a. Vriendentuinen en Doen een prachtig kippenhok, mét -om te beginnen- 40 kippen!
Zie onderstaand bericht om te lezen hoe zij het maatschappelijke en milieuvriendelijke stukje hierin hebben verweven.

http://www.dezorgdragerij.nl/2018/11/04/de-huidige-tijd-zelfs-de-kippen-eten-van-de-voedselbank/

01-10-2018

Dit filmpje over de mogelijke samenwerking tussen zorgboerderijen en voedselbanken is gemaakt door studenten van de Hogeschool Rotterdam, het Instituut voor Gezondheidszorg. In het kader van het Urban Health Project verdiepten zij zich in deze wereld en gaven op onbevangen wijze hun opgedane beelden weer. De studenten zijn begeleid door De Hictoloog, waarbij is samen gewerkt met Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg.
Meer informatie: Hedwig Kauffman.

13-11-2017

Bjorn Massop, chef kok van Hotel Villa Ruimzicht is onlangs gestart met een bijzondere vriendenploegen-actie: hij maakt van de pompoenen die over waren in de Vriendentuinen een heerlijke pompoensoep! Wat ze nu niet kwijt zijn aan de inkoop van de pompoenen gaat rechtstreeks weer terug naar de Vriendentuinen in de Achterhoek. Zo hebben de Vriendentuinen weer een extra bedrag om te kunnen investeren. De gasten ontvangen bij hun soep een Goed doen met pompoen flyer waarin de actie wordt uitgelegd. Lees meer op
www.vriendentuinen.nl/vriendenploegen

10-11-2017

Een integer artikel in Dagblad De Limburger over Maarten Ruesink, 1 van de zorgboeren die samen met z’n vrouw Meike een vriendentuin heeft.

http://www.dezorgdragerij.nl/2017/11/10/interview-dagblad-de-limburger-10-november-2017/

5-10-2017

Nu ook wetenschappelijk bewezen hoe nodig de bijdrage van initiatieven als de VriendenTuinen is.

https://www.nu.nl/eten-en-drinken/4949105/klanten-van-voedselbank-eten-ongezonder.html

3-10-2017

De Zorgdragerij is een kleinschalige, lokale zorgboerderij met een Vriendentuin: een moestuin die wordt onderhouden door deelnemers en waarvan 100% van de oogst naar Voedselbank Roermond gaat. Zij wilden heel graag een kippenhok voor +/- 20 kippen bouwen op hun terrein om in de toekomst ook eieren te kunnen leveren. Zo, beredeneerden zij, ontstaat er dubbele maatschappelijke winst: hun mensen zijn zinvol bezig en klanten van de Voedselbank krijgen meer gezonde producten in hun pakket. Met dit idee deden zij mee aan een actie van de Roermondse supermarkt Lidl en wonnen de actie. De Zorgboerderij zal vrijdag een cheque van 1000 euro overhandigd krijgen om hun idee te gaan uitvoeren.

16-08-2017

Hoewel de ‘ingang’ van dit boekje over zorgboerderij Slangenburg gaat, krijgt de vriendentuinen van deze zorgboerderij ruim aandacht. Het is mooi geschreven en met prachtige foto’s van Otto Kalkhoven. Wilt u de Vriendentuinen een handje helpen? Bestel dan nu dit boek en 25% van de opbrengst gaat naar deze vriendentuin in de Achterhoek.
22-06-2017

Inspecties tevreden over kwaliteit zorgboerderijen.
www.nji.nl

In Voedselpraat van de voedselbank West Friesland gaan ze in op waar eigenlijk het voedsel vandaan komt. Met mooi interview met zorgboeren die een vriendentuin hebben.

http://vriendentuinen.nl/wp-content/uploads/2017/06/VoedselpraatJuni2017.pdf

05-06-2017

Vandaag was zorgboerin Floor van De Bremberg te beluisteren. De Bremberg is de eerste Vriendentuin van Brabant én hun Open Dag kreeg uitgebreid aandacht van Omroep Brabant.

01-06-2017

Dit pinksterweekend staan er een aantal enthousiaste zorgboeren van de Vriendentuinen Achterhoek op het leukste gratis festival van de Achterhoek: de Parkparade! Van zaterdag tot maandag promoten zij de goede zaak: Van de regio, door de regio en voor de regio. Kom ook dit weekend naar op de Bleek: een prachtige locatie aan de IJssel in het centrum van Doetinchem.
www.deparkparade.nl

 26-01-2017

Vanavond 26 januari zijn zorgboeren Falco Janssen en Gerhard te Voortwis bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de zorgboerenvereniging uit Noordoost Nederland uitgenodigd. Zij zijn daar samen met Hielke van Dijken van de regionale Voedselbank. Falco en Gerhard vertellen over het concept vriendentuinen en hun eigen ervaring met hun vriendentuin in de Achterhoek. Hielke gaat vooral in op het schrijnend tekort van vers voedsel in de voedselpakketten in deze regio en de oproep om als zorgboer een Vriendentuin te starten. Er worden 75 zorgboeren verwacht. Meer weten? Lees ons persbericht.

9.12.2016

Er is een nieuwe film over zorgboerderijen! In tegenstelling tot Nederland, bestaan zulke zorgboerderijen in de VS nog nauwelijks. In de staat Montana pioniert een aantal boeren met het voor hen nieuwe concept. Naar Nederlands voorbeeld. De onafhankelijke documentaire The Country Side of Care laat door intieme portretten van boeren, deelnemers en familie zien hoe deze eerste care farms