Vriendenploegen bestaan uit mensen of bedrijven uit de omgeving van een Vriendentuin. Ze kunnen helpen met bijvoorbeeld vervoer, opslag, distributie en het netwerk van de Vriendentuin. Financiële steun is ook erg welkom. Bevriende agrarische bedrijven uit de buurt kunnen bijvoorbeeld hun (over)productie via de Vriendentuin doneren aan de Voedselbank. Ook bedrijven en leveranciers kunnen een steentje bijdragen in diensten of in natura (zaden, kippenvoer).

Tot slot kan een Vriendenploeg bestaan uit mensen, bedrijven of goede doelenstichtingen die willen doneren aan het Vriendentuinproject. Bijvoorbeeld voor nieuwe kippen, zaai- en pootgoed, materialen en bedijfskleding.

Meer weten? Vul het onderstaande formulier in. De Federatie Landbouw en Zorg zal ervoor zorgen dat zij u in contact brengt met Vriendentuinen uit uw regio.

Falco Janssen – initiatiefnemer Vriendentuinen Achterhoek / zorgboer: “Onze website beoogt een platform te worden, waar vraag en aanbod van vrijwilligerswerk tot donaties samen gaan komen. Een kip leasen, een koe detacheren, meewerken in de tuinen of een materiële/financiële donatie doen? Via ons komen ‘vrienden’ van de Vriendentuinen in contact met de zorgboeren en hun netwerk!

Voorbeeld 1

Koop een kip of ei bij een zorgboerderij en steun de voedselbank!

Stichting Landzijde ondersteunt de activiteiten van de voedselbank door met zorgboerderijen en bevriende bedrijven wekelijks groenten, fruit en eieren te leveren. Maar iedereen kan helpen deze voedselstroom beter te maken. Hoe? Door het doneren van een kip of een ei kan een gezin voorzien worden van wel 300 eieren per jaar. Elf boerderijen doen hieraan mee.


https://kipofei.landzijde.nl

Voorbeeld 2

Samenwerking met lokale boeren

Verse aardappelen gaan van de Vriendentuin niet rechtstreeks naar de Voedselbanken. De producten gaan eerst langs een inpaklocatie. Daar wordt het verwerkt voor ze naar de Voedselbanken in de regio gaan. 37 Mensen van de Stadskamer en Elver werken op deze inpaklocatie en krijgen hierdoor mooi en zinvol werk. Vriendentuinen Achterhoek mogen trouwens gebruikmaken van de afzakmachine van Landwinkel Luemes uit Ulft.

https://www.facebook.com/Vriendentuinen-Achterhoek-921130387907827/