Vriendenploegen bestaan uit mensen of bedrijven uit de omgeving van een Vriendentuin. Ze kunnen helpen met bijvoorbeeld vervoer, opslag, distributie en het netwerk van de Vriendentuin. Financiële steun is ook erg welkom. Bevriende agrarische bedrijven uit de buurt kunnen bijvoorbeeld hun (over)productie via de Vriendentuin doneren aan de Voedselbank. Ook bedrijven en leveranciers kunnen een steentje bijdragen in diensten of in natura (zaden, kippenvoer).

Meer groenten naar Voedselbanken
Vriendentuinen leveren veel bladgroenten, kruiden en fijne groenten. Duizend kilo opbrengst is heel veel voor vriendentuinen maar voor een agrarisch bedrijf heel weinig. Een aantal Vriendenploegen helpt de Vriendentuinen en de voedselbanken met het leveren van grote volume; denk aan zware akkerbouwproducten zoals bieten, aardappels, uien, wortelen en koolsoorten. Het resultaat? Een groeiende voedselstroom naar voedselbanken in Nederland.

Maar ook uitzoeken, verwerken en inpakken
Rechtstreeks van het land kan verse groente en fruit vaak niet direct aangeboden worden aan de voedselbanken. Voedsel dat geschikt is om te eten, moet voor levering aan de voedselbanken worden uitgezocht, schoongemaakt en soms worden verpakt. Vriendenploegen werken samen met agrarische bedrijven waaronder Vriendentuinen om ons voedsel gereed te maken voor de mensen van de voedselbanken. De kwaliteit van het voedsel is dankzij de korte afstand tussen boeren en de regionale voedselbanken heel goed. Binnen één week ligt het uitgezochte voedsel in de kratten van de voedselbanken.

Deze ‘schakels’ zijn dus heel belangrijk, en maken van onze vriendenploegen échte boezemvrienden. Samen staan we sterk in het bestrijden van armoede.

Tot slot kan een Vriendenploeg bestaan uit mensen, bedrijven of goede doelenstichtingen die willen doneren aan het Vriendentuinproject. Bijvoorbeeld voor nieuwe kippen, zaai- en pootgoed, materialen en bedrijfskleding.

Meer weten? Vul het contactformulier in en Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg zal ervoor zorgen dat zij u in contact brengt met Vriendentuinen uit uw regio.

Enkele voorbeelden van onze Vriendenploegen:

Koop een kip of ei bij een zorgboerderij en steun de voedselbank!

Stichting Landzijde ondersteunt de activiteiten van de voedselbank door met zorgboerderijen en bevriende bedrijven wekelijks groenten, fruit en eieren te leveren. Maar iedereen kan helpen deze voedselstroom beter te maken. Hoe? Door het doneren van een kip of een ei kan een gezin voorzien worden van wel 300 eieren per jaar. Elf boerderijen doen hieraan mee.


https://kipofei.landzijde.nl

Samenwerking met lokale boeren

Verse aardappelen gaan van de Vriendentuin niet rechtstreeks naar de Voedselbanken. De producten gaan eerst langs een inpaklocatie. Daar wordt het verwerkt voor ze naar de Voedselbanken in de regio gaan. 37 Mensen van de Stadskamer en Elver werken op deze inpaklocatie en krijgen hierdoor mooi en zinvol werk. Vriendentuinen Achterhoek mogen trouwens gebruikmaken van de afzakmachine van Landwinkel Luemes uit Ulft.

https://www.facebook.com/Vriendentuinen-Achterhoek-921130387907827/

“Ik ben dit project gestart samen met zorgboer Falco Janssen, omdat ik het allereerst belangrijk vind dat ons voedsel niet te veel hoeft te reizen, Falco vertelde mij dat ze een overschot aan pompoenen hadden en wat is er nou mooier dan werken met producten uit je eigen omgeving! Toen we verder in gesprek kwamen vertelde hij me dat dat de Vriendentuinen nog wel een extra centje konden gebruiken. Het idee ontstond om met de pompoensoep aan de slag te gaan: De Vriendentuinen brengen ons hun pompoenen die wij verwerken als een gerecht met soep. Omdat Villa Ruimzicht nu geen inkoop heeft aan de pompoenen kunnen we wat we normaal kwijt zijn aan de inkoop van de pompoenen weer direct terug geven aan de Vriendentuinen. Zo is de cirkel weer helemaal rond: wij werken met prachtige lokale ingrediënten en de Vriendentuinen heeft weer een extra bedrag om te kunnen investeren.”
– Bjorn Massop

Chef Kok
Hotel Villa Ruimzicht


Sinds Pinksteren 2017 is de Brabantse zorgboerderij De Bremberg een vriendentuin. Ze haalden in het voorjaar/zomer 2017 een prachtige oogst binnen en leverde aan de Roosendaalse Voedselbank:
1005 kroppen sla, 680 komkommers, voor 1119 personen snijbiet, 460 rode bieten
537 courgettes,178 bossen wortelen,131 kroppen andijvie, voor 167 personen snijbonen, voor 156 personen sperziebonen, 318 kilo aardappelen, 20 stronken broccoli en 86 pompoenen.

De 680 komkommers en 500 kroppen sla oogsten zij niet zelf, maar werden via De Bremberg geleverd aan de regionale voedselbank. Dat was mede te danken door de publiciteit van de opening van de Vriendentuin en de contacten die zorgboerin Floor Limbeek legde met collega-boeren uit de omgeving. Ook zo’n mooi voorbeeld van een Vriendenploeg rondom een Vriendentuin!

Een mooi voorbeeld is er in provincie Noord Holland. Kijk op Stichting Manna. De site van De Verspillingsfabriek waar Bert Twisk ook voor werkt geeft informatie over armoedebestrijding en terugdringen van voedselverspilling.

Bert Twisk, voedselverwerver voor voedselbank Noord Holland:
“Door intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen kunnen we voedselhulp geven aan mensen die dit nodig hebben. Wij willen bereiken dat iedereen voldoende voedsel heeft en er geen armoede meer is. Dus hoe meer toeleveranciers, des te beter. Ik zou het fantastisch vinden als vriendentuinen door heel Nederland aan voedselbanken levert. Het is een mooi initiatief waar we graag ons steentje aan bijdragen.”