INITIATIEFNEMERS

Initiatiefnemers
De Vriendentuinen zijn opgezet door Stichting Landzijde samen met Stichting DOEN en de Voedselbanken regio Noord-Holland. Het project is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de Extra Trekking van de VriendenLoterij. Samen met Stichting DOEN heeft de Federatie Landbouw en Zorg vervolgens gezorgd voor een landelijke uitbreiding van dit project, zodat mensen in heel Nederland de vruchten kunnen plukken van de Vriendentuin.

Federatie Landbouw en Zorg
Federatie Landbouw en Zorg bestaat uit 15 regionale verenigingen inclusief de gewestelijke LTO’s en 6 coöperaties van zorgboeren. Er zijn 865 zorgboerderijen aangesloten waarvan ruim 600 zorgboerderijen activiteiten hebben op het gebied van tuinbouw, akkerbouw en/of fruitteelt. Naar schatting brengen zo`n 10.000 deelnemers hun dag door op de zorgboerderij.
Het concept ‘Vriendentuinen’ is voor de Federatie Landbouw en Zorg een aansprekend voorbeeld waarmee de sector kan laten zien wat de verbindende kracht is van de zorgboerderij voor mensen.

Stichting DOEN
Stichting DOEN gelooft dat een groene, sociale en creatieve samenleving mogelijk is. De Stichting ziet dat veel mensen vanuit ondernemerschap actief werken aan innoverende oplossingen voor een betere wereld. Zij lopen voorop, durven risico te nemen en veroorzaken verandering. Ze doorbreken oude structuren en zorgen ervoor dat er nieuwe perspectieven ontstaan op bestaande problemen. Deze voorlopers vormen daarmee ook een inspiratiebron voor anderen.

Met de bijdrage van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en de BankGiro Loterij), ondersteunt DOEN jaarlijks meer dan 250 initiatieven door middel van subsidies, participaties en leningen. Ook de Vriendentuinen wordt sinds een aantal jaar door DOEN ondersteunt.

 

“Het zou fantastisch zijn als elke voedselbank verse groenten en fruit krijgt dankzij de Vriendentuinen. Door het hele land! Daarnaast willen we graag aan de deelnemers van de VriendenLoterij laten zien dat deelname aan de loterij echt waardevol is omdat er met een relatief klein bedrag een groot effect bereikt wordt voor verschillende groepen mensen.”

Reineke Schermer,
programmamanager sociaal ondernemen
Stichting DOEN &
mede-initiatiefnemer van Vriendentuinen

Voeding verbindt mensen en werelden op een manier waar alleen muziek wellicht competitie in biedt. Door deelnemers op de zorgboerderij de kans te geven om voor anderen voedsel te verbouwen, maken we op deze wijze een prachtige combinatie van noden en kansen. Eigenlijk is het een model voor de maatschappij zoals die voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn.

Maarten Fisscher,
directeur Federatie Landbouw en Zorg

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven