[vc_row 0=””][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1503604151840{padding-top: 10px !important;padding-right: 10px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1503603912627{padding-top: 10px !important;padding-right: 10px !important;}”]Zorgboerderijen met een Vriendentuin zitten met hun bedrijf ook vaak in een agrarisch netwerk. Zakelijke relaties of bevriende collega-boeren zien het mooie werk dat zorgboerderijen met Vriendentuinen doen. Ook zien zij via de zorgboerderij dat veel mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank ook graag ‘gewone’ groente zoals aardappelen willen eten. Deze bedrijven willen dan ook hun steentje bijdragen. In het produceren van grotere volumes verse groente of met hun sorteerbedrijf en –machines.
Meer groenten naar Voedselbanken
Vriendentuinen leveren veel bladgroenten, kruiden en fijne groenten. Duizend kilo opbrengst is heel veel voor vriendentuinen maar voor een agrarisch bedrijf heel weinig. Een aantal samenwerkingspartners helpt de Vriendentuinen en de voedselbanken met het leveren van grote volume; denk aan zware akkerbouwproducten zoals bieten, aardappels, uien, wortelen en koolsoorten. Het resultaat? Een groeiende voedselstroom naar voedselbanken in Nederland.
Maar ook uitzoeken, verwerken en inpakken
Rechtstreeks van het land kan verse groente en fruit vaak niet direct aangeboden worden aan de voedselbanken. Voedsel dat geschikt is om te eten, moet voor levering aan de voedselbanken worden uitgezocht, schoongemaakt en soms worden verpakt. Onze samenwerkingspartners werken samen met agrarische bedrijven waaronder Vriendentuinen om ons voedsel gereed te maken voor de mensen van de voedselbanken. Denk aan het snijden van broccoli of het uitzoeken en verwerken van witte kool, wortelen, spruiten en aardappelen voor de regionale voedselbanken. De kwaliteit van het voedsel is dankzij de korte afstand tussen boeren en de regionale voedselbanken heel goed. Binnen één week ligt het uitgezochte voedsel in de kratten van de voedselbanken. Zij doen dat niet alleen voor ons. Ook halen ze voedsel op bij andere agrarische bedrijven. Hierdoor wordt ook nog eens voedselverspilling tegengegaan.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1503603766448{padding-top: 10px !important;padding-right: 10px !important;padding-left: 10px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1503603994273{padding-top: 10px !important;padding-right: 10px !important;padding-left: 10px !important;}”]Deze ‘schakels’ zijn dus heel belangrijk, en maken van onze samenwerkingspartners échte boezemvrienden. Samen staan we sterk in het bestrijden van armoede.
Meer weten over de samenwerking? Een mooi voorbeeld is er in provincie Noord Holland. Kijk op Stichting Manna. De site van De Verspillingsfabriek waar Bert Twisk ook voor werkt geeft informatie over armoedebestrijding en terugdringen van voedselverspilling.
Bert Twisk, voedselverwerver voor voedselbank Noord Holland:
“Door intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen kunnen we voedselhulp geven aan mensen die dit nodig hebben. Wij willen bereiken dat iedereen voldoende voedsel heeft en er geen armoede meer is. Dus hoe meer toeleveranciers, des te beter. Ik zou het fantastisch vinden als vriendentuinen door heel Nederland aan voedselbanken levert. Het is een mooi initiatief waar we graag ons steentje aan bijdragen.”
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1503603783213{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 10px !important;padding-left: 10px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1503604294112{padding-top: 10px !important;padding-left: 10px !important;}”]Sinds Pinksteren 2017 is zorgboerderij De Bremburg een vriendentuin. De Brabantse vriendentuin De Bremberg haalde in het voorjaar/zomer 2017 een prachtige oogst binnen en leverde aan de Voedselbank:
1005 kroppen sla
680 komkommers
Voor 1119 personen snijbiet
460 rode bieten
537 courgettes
178 bossen wortelen
131 kroppen andijvie
Voor 167 personen snijbonen
Voor 156 personen sperziebonen
318 kilo aardappelen
20 stronken broccoli
86 pompoenen
De 680 komkommers en 500 kroppen sla oogsten zij niet zelf, maar werden via De Bremberg geleverd aan de regionale voedselbank. Dat was mede te danken door de publiciteit van de opening van de vriendentuin en de contacten die zorgboerin Floor Limbeek legde met collega-boeren uit de omgeving.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]