ZORGBOERDERIJEN


De Zorgboerderij
Op een zorgboerderij werken en/of verblijven mensen met een zorg- of hulpvraag. Ze helpen met allerlei klussen, afhankelijk van wat ze kunnen. De handen uit de mouwen en lekker buiten aan de slag. Door het contact met planten, dieren, de aarde en de seizoenen worden mensen rustiger. Ze krijgen ook meer zelfvertrouwen. De zorgboeren en -boerinnen zijn trots dat ze zo met hun deelnemers mooie dingen doen voor de samenleving. Er zijn nu al ruim 40 zorgboerderijen met een Vriendentuin door heel Nederland.


Noord-Holland
Noord-Holland telt 25 uitgiftepunten van de Voedselbanken, 13 in Amsterdam en 12 buiten de stad. Met 25 Vriendentuinen in Noord-Holland krijgt de organisatie 192.000 kilo aan verse groenten en fruit per jaar. Zo krijgen op dit moment bijna 3.500 klanten van de Voedselbank elke week 3 kilo verse groente en fruit in hun pakket. Plus eieren. De Vriendentuinen gaan nog meer produceren de komende tijd en verder uitbreiden. Meer dan 50 mensen die lang niet aan het werk zijn geweest, hebben op deze Vriendentuinen een (werk)plek gevonden. Over twee jaar willen we meer dan 50 Vriendentuinen in Noord-Holland.


Gelderland

Eind april 2015 is er een samenwerkingsverband ontstaan tussen 13 zorgboerderijen met Vriendentuinen uit de Achterhoek. Samen zorgen ze voor verse groenten, fruit en eieren voor de Voedselbanken in Doetinchem, Achterhoek-Oost en Montferland. En die geven ruim 700 gezinnen voedselpakketten. De Vriendentuinen planten aardappelen, uien, bonen, courgettes, sla, bieten en kool. Het zaaiplan is zo gemaakt dat de drie Voedselbanken het jaar rond verse groenten, fruit en eieren krijgen.

vriendentuinenachterhoek.nl


Brabant
Kwekerij en zorgboerderij De Bremberg in Etten-Leur heeft sinds 5 juni 2017 een vriendentuin Ze leveren nu al verse komkommers aan de voedselbank in Etten-Leur, met steun van agrariĆ«rs uit de omgeving. Zorgboer Floor Limbeek hoopt van harte dat andere Brabantse zorgboeren ook een vriendentuin starten. “Dat zou voor mensen die afhankelijk zijn van de voedselpakketten van de voedselbanken heel goed nieuws zijn”, aldus Floor.

Limburg
De vier zorgboerderijen in Noord-Limburg zijn te vinden in de omgeving van Weert en Roermond. Ze leveren aan de Voedselbanken in deze steden. Hier zijn veel mensen die in de Vriendentuinen werken tegelijk ook klant van de Voedselbank. Ze verbouwen aardappelen, uien, pastinaak, wortels, sperziebonen, suikermais, snijbiet en courgettes.
Meer weten?
limburgsezorgboeren.nl/

Landelijke uitbreiding
Vriendentuinen wil nog veel meer mensen helpen die onder de armoedegrens leven en tegelijk mensen met een beperking een goede dagsbesteding bieden. Er kunnen nog veel meer Vriendentuinen bij. Er zijn genoeg zorgboerderijen met mogelijkheden hiervoor. In Brabant en Zeeland zijn we al in gesprek. De Federatie Landbouw en Zorg is met een extra bijdrage vanuit Stichting DOEN de uitvoerder van deze landelijke uitbreiding.
Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op. 


Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven