Het idee achter Voedseldeeltuinen is niet zomaar ontstaan. Het groeide uit het landelijke project ‘Vriendentuinen’ – een samenwerking tussen zorgboerderijen en voedselbanken. Dit initiatief werd mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij via Stichting DOEN (vandaar ook de naam Vriendentuinen) en werd tussen 2015 en 2019 uitgevoerd door de Federatie Landbouw en Zorg. Het doel? Het opzetten van 35 tuinen. In de praktijk kwamen er uiteindelijk 17 Vriendentuinen van de grond.
Dat het niet altijd vanzelf ging, bleek onder andere uit de soms lastige samenwerking met voedselbanken. Maar wat het project vooral liet zien, was de enorme maatschappelijke meerwaarde: verbinding in de buurt, positieve beeldvorming, gezond voedsel voor mensen met een smalle beurs én betekenisvol werk voor deelnemers.
Deze impact was zó duidelijk, dat besloten werd tot een vervolg. Dit keer onder regie van Fondsenbeheer Landbouw en Zorg, in samenwerking met de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit. Zij begeleidden verschillende pilots en deden verdiepend onderzoek. De focus verschoof van alleen zorgboerderijen richting een breder palet van initiatieven die lokaal voedsel telen én delen.
De naam groeide mee: van Vriendentuinen naar Voedseltuinen, en uiteindelijk naar Voedseldeeltuinen – een term die precies laat zien waar het om draait: gezond voedsel, lokaal geteeld én gedeeld.
Onderzoeken door Wetenschapswinkel